Kasko za sigurnu naplatu štete

Bez autora
Jan 16 2011

Vlasnici automobila da bi zaštitili svog četvorotočkaša od havarije ili krađe mogu kupiti kasko osiguranje u nekoj od osiguravajućih kuća. Mnogi građani ne prepoznaju razliku između obaveznog auto osiguranja i kaska, a s druge strane događa se i da korisnici kasko osiguranja nisu dovoljno upućeni u uslove i načine odštete u slučaju krađe ili udesa. Kada plati po zakonu obaveznu polisu auto-osiguranja, vlasnik automobila je siguran da će osiguravajuća kuća nadoknati štetu na vozilu koje je svojom krivicom udario u slučaju saobraćajne nezgode. Međutim, obavezno auto-osiguranje ne daje mogućnost samom osiguraniku da u slučaju štete na svom vozilu naplati odštetu od svoje osiguravajuće kuće. Takvu pogodnost nudi samo kasko osiguranje. Kasko osiguranje je pre svega dobrovoljno osiguranje koje se reguliše ugovorom o osiguranju između vlasnika vozila i osiguravajuće kuće. Kasko polisa predstavlja zaštitu vozila od posledica mogućih rizika u saobraćaju.

Kasko za sigurnu naplatu šteteVlasnici automobila da bi zaštitili svog četvorotočkaša od havarije ili krađe mogu kupiti kasko osiguranje u nekoj od osiguravajućih kuća.

Mnogi građani ne prepoznaju razliku između obaveznog auto osiguranja i kaska, a s druge strane događa se i da korisnici kasko osiguranja nisu dovoljno upućeni u uslove i načine odštete u slučaju krađe ili udesa.

Kada plati po zakonu obaveznu polisu auto-osiguranja, vlasnik automobila je siguran da će osiguravajuća kuća nadoknati štetu na vozilu koje je svojom krivicom udario u slučaju saobraćajne nezgode. Međutim, obavezno auto-osiguranje ne daje mogućnost samom osiguraniku da u slučaju štete na svom vozilu naplati odštetu od svoje osiguravajuće kuće. Takvu pogodnost nudi samo kasko osiguranje.

- Kasko osiguranje je pre svega dobrovoljno osiguranje koje se reguliše ugovorom o osiguranju između vlasnika vozila i osiguravajuće kuće. Kasko polisa predstavlja zaštitu vozila od posledica mogućih rizika u saobraćaju. Obično se obuhvata rizik delimične ili totalne havarije usled saobraćajne nezgode, pada ili udara nekog predmeta, požara, iznenadnog naletanja životinja... - kažu u Auto-moto savezu Srbije.

Iako kasko osiguranje podrazumeva da osiguravajuća kuća nadoknađuje štetu na vozilu svog osiguranika, u gotovo svim kućama u nadoknadi štete u određenom procentu učestvuje i sam osiguranik. U zavisnosti od osiguravajuće kuće i vrednosti automobila, vlasnik kasko polise prilikom odštete svog vozila mora da plati minimalno od 50 do 100 evra bez obzira na to kolika je šteta. Ukoliko je oštećenje veće od 1.000 evra, osiguranik je dužan da u nadoknadi štete učestvuje procentualno od 5 do 10 odsto. Međutim, u nekim slučajevima kasko polisa ne garantuje odštetu.

- Osiguravajuća kuća ne plaća odštetu svom osiguraniku ukoliko je šteta na vozilu nastala prilikom vožnje u alkoholisanom ili stanju pod dejstvom narkotika - naglašavaju u AMSS-u.

Ukoliko se osiguranik pokaže kao primeran učesnik u saobraćaju, osiguravajuća kuća mu pruža privilegije.

- Ako u protekloj godini osiguranja nije prijavio nijednu štetu, osiguranik dobija popust od 5 do 10 odsto prilikom plaćanja kasko polise za narednu godinu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik